Д-р Галин ГАНЧЕВ - хирург

КОРЕМНА ХИРУРГИЯ / ОНКОХИРУРГИЯ / КОЛОПРОКТОЛОГИЯ / ДЕРМАТОХИРУРГИЯ

събота, 8 февруари 2020 г.

Рак на дебелото черво и ректума - колоректален карцином.


   

Колоректалният карцином (КРК) е най-често срещания рак на органите на храносмилателната система. Среща се най-често между 40 и 60 годишна възраст.




 Причини:
  1. Генетично предразположение;
  2. Заболявания, които може да еволюират в КРК – т.нар. преканцерози:

- Фамилна аденоматозна полипоза – характеризира се с множество полипи по лигавицата на дебелото черво и ректума; 

- Синдром на Lynch (неполипозен дебелочревен карцином); 

- Болест на Крон;
- Улцерозен колит с давност над 10-15 години и др.

  3. Хранене – богатите на месо и мазнини и бедните на баластни вещества (влакнини, фибри) и витамин С храни увеличават честотата. Бедната на целулоза храна намалява обема на изпражненията, забавя чревния пасаж, с което удължава действието на канцерогените върху лигавицата. Други фактори са тютюнопушене и злоупотребата с алкохол.

   Симптомите на заболяването зависят от локализацията, стадия и наличието на усложнения. Ранният стадий на заболяването протича безсимптомно или със слабо изразени симптоми – тежест след нахранване, чувство за подуване на корема, коликовидни болки. С напредване на процеса симптомите стават по-изразени - тежест в корема, подуване, гадене, намален апетит, болки, които при рак на ректума са с постоянен характер. Промени в дефекацията – редуване на запек с диария. За рака на ректума са характерни чести дефекации на малки количества, тесни като молив изпражнения, болезнени напъни за изхождане, усещане за недоизхождане. Наблюдава се симптомът на “лошия приятел”- при пускане на газове има изпускане по голяма нужда поради засягане на сфинктерите на ануса.
Поява на кръв и слуз в изпражненията. При рак на ректума кървенето е чест симптом. Кръвта е в началото на дефекацията и е тъмна и зловонна. 
Други признаци са безапетитие, отпадналост, обща слабост, загуба на тегло, анемия, пепеляво-сив цвят на кожата.

   Златен стандарт в диагнозата на КРК е фиброколоноскопията – дава възможност за визуализиране на тумора и за вземане на биопсичен материал. Окончателната диагноза се поставя след хистологично изследване на биопсичния материал.
Метастазите в черния дроб и белите дробове се откриват чрез ултразвуково изследване и компютърна томография, а в белите дробове - рентгенологично.

   Лечението е оперативно. Видът на операцията зависи от локализацията и стадия на заболяването, от усложненията и от общото състояние на пациента.
При карцином в дясната половина на дебелото черво се извършва дясна хемиколектомия с отстраняване на тумора и регионалните лимфни възли, които се изпращат за патохистологично изследване.

При карцином в лявата половина на дебелото черво се извършва лява хемиколектомия с отстраняване на тумора и регионалните лимфни възли, които се изпращат за патохистологично изследване.

При рак на ректума се препоръчва провеждане на предоперативна лъче-химиотерапия с изключение на случаите с високо разположен в коремната част на ректума тумор и при тумори запушващи лумена на червото. След провеждане на терапията се извършва и самата операция - отстранява се тумора заедно  с регионалните лимфни възли, като в някои случаи се извежда временна протективна колостома. Тя се затваря оперативно 1-3 месеца след операцията.

При много ниски локализации на тумора с ангажиране на сфинктерния апарат на ануса се прави коремно-перинеална екстирпация на ректума с отстраняване на ануса и извеждане на постоянна колостома - anus preter.
Следоперативната химиотерапия и лъчетерапия имат за цел да намалят честотата на локалните рецидиви.

За последните 5 години д-р Галин ГАНЧЕВ има извършени над 670 операции по повод КРК. Прегледите на пациенти с ендоскопски диагностициран и хистологично верифициран карцином на дебелото/правото черво се извършват в МЦ „Матев“ гр. Стара Загора. Носете със себе си всички проведени до момента изследвания и епикризи от предходни хоспитализации. След прегледа ще бъдете запознати с плана на лечение, възможните рискове и усложнения, предоперативната подготовка, същността на самата оперативна интервенция и какво да очаквате в следоперативния период, включени в листата на чакащите за оперативно лечение, а при индикации - насочени за предоперативна лъче-, химиотерапия.

За преглед и лечение:
0888 395 060

Няма коментари:

Публикуване на коментар